Bucureștiul a reușit să se integreze în peisajul economic european, atingând niveluri de prosperitate comparabile cu alte capitale din Europa Centrală și de Vest. Acest lucru este evidențiat de cele mai recente date Eurostat, care poziționează regiunea București-Ilfov pe locul 8 în topul celor 242 de regiuni NUTS 2* ale Uniunii Europene, cu mult peste alte capitale europene notabile, cum ar fi Viena, care se află pe locul 24, și Berlin, care se situează pe locul 144. Astfel, câștigul salarial mediu în București este cu 25% mai mare decât media națională.
Performanța Bucureștiului este susținută și de Universitatea din București care, an de an, pregătește cel mai bine plătiți angajați din România: 17.692 de lei este salariul mediu obținut de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București. Astfel, Universitatea din București este prima instituție de învățământ superior comprehensiv din România, după gradul de angajabilitate și veniturile obținute de absolvenți.
De altfel, conform celor mai recente date oferite de prestigiosul clasament Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2025, Universitatea din București (UB) este prima universitate din România în ceea ce privește rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes) și reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation). Astfel, pentru indicatorul care vizează rezultatele angajabilității absolvenților (Employment Outcomes), Universitatea din București este poziționată în primele 235 de universități din lume din 1.503 de instituții care au fost incluse în clasamentul din acest an, în timp ce pentru indicatorul care vizează reputația în rândul angajatorilor (Employer Reputation), Universitatea din București se situează pe poziția 462 la nivel internațional.
Informatica, Dreptul, Psihologia și Științele Educației, printre domeniile în care absolvenții UB au salariile cele mai mari
Conform datelor corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), dezvoltat pe baza Chestionarului Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior (CNAAIS), Universitatea din București are cel mai bine plătiți absolvenți dintre universitățile comprehensive, cu un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei – mai exact 5.595,5 lei, la 5 ani de la absolvirea studiilor. În topul salariilor obținute de absolvenți, Universitatea din București este urmată de Universitatea de Vest din Timișoara și de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro) este gestionat de UEFISCDI.
Dacă la nivelul tuturor domeniilor școlarizate, salariul mediu obținut de absolvenții Universității din București este de aproximativ 5.600 de lei, absolvenții Facultății de Matematică și Informatică au, în medie, un salariu de 17.692 de lei. Salariul maxim înregistrat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a UB este de 33.171 de lei.
În ceea ce privește absolvenții Facultății de Drept a UB, salariul mediu obținut de aceștia și declarat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior se ridică la 7.400 de lei, în timp ce salariul maxim este de 17.808 lei.
De asemenea, absolvenții Facultății de Psihologie și Științele Educației a UB obțin, conform datelor agregate de UEFISCDI, salarii medii de aproximativ 5.500 – 6.000 de lei: pentru domeniul Psihologie, salariul mediu este de 5.958 de lei, iar cel maxim de 14.529, în timp ce pentru domeniul Științe ale educației, salariul mediu este de 5.667 de lei, iar cel maxim de 10.202 lei.
* NUTS 2 este clasificarea de bază la nivelul UE pentru politicile regionale (abrevierea vine din limba engleză – „Nomenclature of territorial units for statistics” și reprezintă un standard european implementat în 2003). De la 1 ianuarie 2021 există 92 NUTS 1 (regiuni socio-economice majore, 4 în cazul României), 242 NUTS 2 (8 la noi) și 1.166 NUTS 3 (diviziuni administrative mai mici pentru diagnoză specifică, cele 41 de județe și Bucureștiul în cazul României).