Luni, 16 decembrie 2024, Universitatea din București va organiza, începând cu ora 18:00, conferința de lansare a proiectului PNRR EDIS-PED: Ecosistem Digital pentru Învățare Sustenabilă cu Resurse și Practici Educaționale Deschise.
Cu o valoare totală de peste 2,6 milioane de euro (13.353.439 de lei), proiectul este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență al României și implementat de Universitatea din București în parteneriat cu CCD București, CCD Dâmbovița, CCD Prahova și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța.
La conferința de lansare a noului proiect, Universitatea din București va fi reprezentată de prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector responsabil cu coordonarea generală a acestui proiect, conf. univ. dr. Silvia Făt, coordonator al programului de formare EDIS-PED, conf. univ. dr. Anișoara Dumitrache, coordonator al programului de studii postuniversitare Pedagogie digitală și coordonator al programului de mentorat EDIS-PED, precum și dr. Anca Ileana, directoarea direcției IT&C. Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Olimpius Istrate, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
Pedagogia digitală aduce o viziune proaspătă asupra modului în care se predă și se învață, dar și asupra a ceea ce se predă. Noile forme de organizare a parcursurilor de învățare invită la reflecție privind conținuturile învățării, solicitate să se adapteze la alte dimensiuni, beneficiind de maniere mai eficiente de parcurgere, interpretare și re-semnificare, prelucrare, exersare, interiorizare, re-creare, co-creare.
Tehnologiile digitale și-au dovedit potențialul pentru a deschide educația, pentru a o transforma, pentru a-i arăta o direcție plauzibilă pentru „reinventare” pe fundamente nu doar tehnologice, ci și culturale, sociale, profesionale, economice, dar mai ales umaniste.
În acest context, în cadrul proiectului EDIS-PED vor fi formate 3.100 de cadre didactice în domeniul pedagogiei digitale (program de formare acreditat/ postuniversitar, urmat de activități de mentorat și de sprijin pentru o perioadă de cel puțin 3 luni după finalizarea formării). De asemenea, cadrele didactice participante vor crea resurse educaționale deschise, care vor fi publicate pe o platformă de RED.
Agenda preliminară a evenimentului de lansare poate fi consultată aici, iar mai multe detalii cu privire la proiectul PNRR EDIS-PED: Ecosistem Digital pentru Învățare Sustenabilă cu Resurse și Practici Educaționale Deschise sunt disponibile aici.
Proiectul „EDIS-PED: Ecosistem Digital pentru Învățare Sustenabilă cu Resurse și Practici Educaționale Deschise”, cu o valoare totală de 13.353.439 de lei, are o perioadă de derulare de minimum 12 luni (21.10.2024 – 30.09.2025), cu posibilitate de prelungire până la data de 31.03.2024, și este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență al României, componenta C:15 – „educație”, reforma 5 – „Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației”, investiția 8 – „program de formare la locul de muncă pentru personalul didactic”.