Unul dintre cele mai căutate domenii științifice la nivel global, într-un program masteral internațional dezvoltat la Universitatea din București

Unul dintre cele mai căutate domenii științifice la nivel global, într-un program masteral internațional dezvoltat la Universitatea din București


Al treilea ciclu al programului masteral în științe cognitive – Open Mind” – își va deschide porțile în această toamnă.
Științele cognitive reunesc cercetători din domenii precum psihologia, informatica, neuroștiința, lingvistica, antropologia și filosofia, pentru a studia mintea și substratul neuronal al acesteia, adică mecanismele, procesele, felul în care creierul uman funcționează.
Împrumutând concepte, metode și unelte de lucru specifice fiecăruia dintre aceste domenii, științele cognitive ne ajută să înțelegem mai bine procesele și facultățile mentale ce fac posibile, printre altele, raționamentele logice, evaluarea morală, deprinderea și folosirea limbajului, interacțiunea cu alte minți și mediul înconjurător. Întrebări filosofice precum: ce este mintea? ce este inteligența? cât de liber sunt? ce este binele? cum învățăm și ce este cunoașterea? au căpătat noi interpretări și răspunsuri prin intermediul acestei noi științe.
Universitatea din București organizează al treilea ciclu de studii al programului masteral în științe cognitive “Open Mind”, găzduit de Facultatea de Filosofie.
În spiritul interdisciplinarității specifice domeniului, cursurile propuse analizează procesele și facultățile mentale ce fac posibile raționarea, limbajul, fenomenele culturale și sociale, folosind instrumentarele neuroștiințelor, psihologiei evoluționiste și experimentale, informaticii, logicii simbolice și filosofiei minții. În același timp, cercetarea aplicată în științele cognitive contribuie la îmbunătățirea relației om-mașină, oferă o mai bună înțelegere a bolilor psihice și cognitive și a modului în care pot fi tratate.
În cadrul primului semestru al programului de studii, profesorii Hans Markowitsch (University of Bielefeld) și Angelica Stăniloiu (University of Toronto) vor susține un curs despre neuropsihologia memoriei, iar profesorul Mircea Dumitru (Universitatea din București) va aborda tema realizării și a înțelegerii raționamentelor logice din perspectiva științelor cognitive.  Tema psihologiei evaluării morale și problema abordării neuroștiințifice a fenomenului conștienței vor fi prezentate de Florian Cova (University of Geneva) și, respectiv, Antti Revonsuo (University of Turku), în cel de-al doilea semestru, în paralel cu un curs asupra dezvoltării cogniției și a creierului, susținut de Theodora Gliga (University of East Anglia) și Katarina Begus (Central European University). În cadrul celui de-al treilea semestru, profesorul Radu Bogdan (Tulane University, New Orleans) va susține un curs asupra minții din perspectivă evoluționistă. De asemenea, temele atribuirii de stări mentale (opinii, intenții, emoții, dorințe) și a înțelegerii comportamentelor sociale din perspectiva neuroștiințelor vor fi subiectul cursurilor ținute de Pierre Jacob (Institut “Jean Nicod”, Paris) și, respectiv, Birgit Rauchbauer (University of Vienna). În fine, în cadrul ultimului semestru al programului, Thom Scott-Phillips (Central European University) și Guillaume Dezecache (University College London) vor susține prelegeri asupra proceselor cognitive ce fac posibile fenomenele culturale și sociale, iar Alina Țigău (Universitatea din București) va susține un curs asupra abordării computaționale a limbajului.
Înscrierile se pot face până pe 22 iulie, la secretariatul Facultății de Filosofie urmând ca interviul de admitere să aibă loc joi, 26 iulie, la sediul Facultății de Filosofie (Spl. Independenței, nr. 204).
Calendarul preliminar al cursurilor poate fi accesat aici, iar datele exacte ale cursurilor vor fi anunțate în luna septembrie pe site-ul programului. Programul masteral se încheie cu o lucrare elaborată într-una din ariile de predare sub îndrumarea profesorului coordonator. Mai multe detalii cu privire la programul masteral “Open Mind” pot fi consultate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.