Volumul Părinții și școala, coordonat de prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, și publicat de Editura Universitară în anul 2024, oferă una dintre cele mai pertinente radiografii a situației educației și a școlii românești.
Tema principală o reprezintă relația dintre părinți și instituțiile de învățământ.
Astfel, lucrarea analizează educația tinerelor generații în contextul prezent, concentrându-se asupra evoluțiilor economice, politice, sociale și tehnologice actuale și modul în care aceste dinamici impactează actul educațional.
Structural, volumul este împărțit în 23 de editoriale de tip testimonial și este precedat de o prefață semnată de coordonator și o prezentare exhaustive a autorilor.
Aceștia sunt doctori și doctoranzi în Științele Educației la FPSE a UB, precum și colaboratori de prestigiu din alte universități din țară, specialiști consacrați sau în curs de formare/ perfecționare în domeniu.
Volumul „Părinții și școala” își propune să aducă în atenția specialiștilor, decidenților, partenerilor educaționali o radiografie a situației educației și școlii românești în contextul actual marcat de căutări, presiuni din diferite direcții, influențe previzibile și imprevizibile, unele controlabile, altele nu. Deopotrivă, studiile prezente în volum oferă soluții remediale care stau la îndemâna partenerilor educaționali, în funcție de competențele decizionale pe care le au. Astfel, lucrarea abordează o problemă critică a școlii și a societății românești. Pornind de la premisa că educația tinerelor generații reprezintă o preocupare constantă și, în mod justificat, o prioritate majoră a comunității, autorii conchid că acest subiect capătă noi dimensiuni în contextul schimbărilor semnificative din domeniile economic, politic, social, informațional, comunicațional și științific. În continuare, partenerii educaționali își revendică dreptul de a se implica în viața școlii, uneori amplificând, ignorând sau diminuând specificitatea atribuțiilor ce le revin.
„Considerăm că ar trebui să mergem mai departe cu întrebările. «Unde este Măria Sa, Elevul»? Îl întreabă cineva? Sau dacă-l întreabă,… cât contează opinia sa? Avem în vedere probleme care vizează complexitatea vieții școlare. […] În ceea ce privește partenerii educaționali, fiecare intră în scenă cu «dreptatea» sa și cu propriile măsuri, care, judecate rațional, își dovedesc în bună parte încărcătura emoțională sau suportul partinic.
Indiferent însă din ce parte am privi problema, considerăm că nu este corect să căutăm scuze nici pentru școală, nici pentru elevi și nici pentru părinți; comportamentele aberante despre care vorbim țin adesea de buna cuviință, de bunul simț, de reguli elementare de respect reciproc, de acceptare, de cooperare, de toleranță etc.
Este evident faptul că școala are nevoie de o strategie pragmatică, fundamentată științific din perspectivă psihopedagogică, socială, etică, juridică, pe de altă parte, cu realism, trebuie să admitem faptul că nu putem disocia strategia educațională de strategii sociale și economice. Acestea trebuie să fie complementare”, opinează prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu.
Titlurile prezentărilor, deși convergente, care pun „la masa” dezbaterii tema principală, parteneriatul părințiilor cu școala, sunt diverse și sondează diferite fațete ale acestei relații. Câteva dintre titlurile lucrărilor constitutive ale cărții sunt: „Școala ca refugiu: așteptările familiilor transnaționale în educația copiilor lor” (Daniela Bobocea), „Lectoratele cu părinții – modalități de sprijinire a familiei în îndeplinirea rolurilor ei” (Otilia Bersan), „Părinții și instrumentele digitale ”(Iliana Dumitrescu) etc.
Lista completă a co-autorilor volumului Părinții și școala, precum și temele dezbătute pot fi consultate aici.
De asemenea, mai multe informații despre lucrare pot fi accesate aici.
Mai multe informații despre autor
Reputat specialist în Științele Educației, prof. univ. dr. emerit. Marin Manolescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, are o activitate publicistică prolifică. Astfel, în anul 2024, profesorul Manolescu a îngrijit volumul „«Curs de Pedagogie» de Ștefan Velovan”.
În anul 2019, autorul a publicat lucrarea „Evaluarea în educație, meritocrația și mediocritatea”, o pledoarie pentru promovarea valorilor meritocratice, a valorii meritului școlar ca sursă generatoare a meritului social, precum și pentru reconstrucția identității educației naționale și a sistemului național de evaluare.
De asemenea, în anul 2022, autorul a semnat lucrarea „Exigențe meritocratice în școala românească”, publicată tot la Editura Universitară. Volumul este o pledoarie pentru cunoașterea, respectarea și promovarea tradițiilor valoroase ale învățământului românesc, consolidate de-a lungul istoriei, pentru aprecierea muncii, eforturilor și a rezultatelor obținute de elevii și profesorii români.
Prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu a coordonat numeroase lucrări de doctorat și, mai ales, a pus, alături de alți specialiști, temelia unor instituții fundamentale din domeniul Științelor Educației: Colegiul Universitar de Institutori și Centrul Național pentru Formarea și Perfecționarea Cadrelor Didactice din Învățământul Preuniversitar. Expertul a fost, mai bine de 10 ani, membru al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS, a înființat și coordonat două programe de master: „Mentoratul în educație” și „Educație presecundară”, și a lucrat, ca specialist, în cadrul Ministerului Educației. La finalul lunii iunie 2024 a primit distincția de „Doctor Honoris Causa” a Universității din Oradea.