Două cadre didactice ale Universității din București, lect. univ. dr. Ana-Sabina Uban și asist. univ. dr. Ciprian-Mihai Ceaușescu, de la Facultatea de Matematică și Informatică, și drd. Mădălina-Andreea Șerban, studentă doctorandă la Facultatea de Administrație și Afaceri, au obținut câte o bursă din cele 15 oferite de către Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) în cadrul ediției din 2024 a Galei „Bursele ANIS”.
De asemenea, proiectul înscris lect. univ. dr. Claudiu-Cristian Papasteri, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, a fost unul dintre cele 26 finaliste ale competiției. În total au fost depuse 67 de proiecte de către asistenți universitari, lectori și doctoranzi din majoritatea centrelor universitare din România, un record absolut de la debutul programului.
Evenimentul a avut loc joi, 7 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității Naționale de Știință și Tehnologie „Politehnica” București.
Cele 15 burse, fiecare în valoare de 5.000 de euro, au fost oferite pentru cele mai bune cursuri / proiecte de tehnologie nou introduse sau actualizate în anul universitar 2024-2025, în domeniile: Artificial Intelligence & Machine Learning, Big Data, Cloud Computing, Blockchain, Cybersecurity, Internet of Things (IoT), HealthTech și Tech for All.
Din juriu au făcut parte și doi profesori universitari ai UB, conf. univ. dr. Paul Irofti și conf. univ. dr. Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică, precum și alte cadre universitare de la cele mai cunoscute universități din România: Lenuța Alboaie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Răzvan Bologa de la Academia de Studii Economice, Cosmin Bonchiș de la Universitatea de Vest din Timișoara, Vasile Manta de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Simona Motogna de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Rughiniș de la Universitatea Politehnică București, Honoriu Vălean de la Universitatea Tehnică Cluj, Radu Vasiu de la Universitatea Politehnica Timișoara și Titus Bălan de la Universitatea Transilvania din Brașov.
De asemenea, din comitetul de jurizare au făcut parte și reprezentanți de-ai unor companii recunoscute la nivel național și internațional, printre care Ovidiu Dan, Head of Big Data and Cybersecurity Eviden Romania, și Ion Moldoveanu, Technology / Program Director – Compliance Technology Deutsche Bank.
Mai multe detalii despre câștigători
- Lect. univ. dr. Ana-Sabina Uban, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, a câștigat o bursă la categoria Artificial Intelligence & Machine Learning a competiției, laureata înscriind proiectul l „LLMs & cognition (Modelele mari de limbaj și cogniția umană)”. Tot în 2024, Ana-Sabina Uban a obținut și Premiul III pentru „Tineri Cercetători în Știință și Inginerie”, oferit de Primăria municipiului Cluj-Napoca și prof. Rada Flavia Mihalcea, de la Universitatea din Michigan. Câștigătoarea are ca interese predilecte de cercetare Procesarea Limbajului Natural (NLP) în psihologie și lingvistică, lingvistica computațională istorică, semantică distribuțională, multilingvism; aspecte cognitive ale modelelor AI, fiind totodată preocupată de detectarea tulburărilor de sănătate mintală cu ajutorul noilor tehnologii. În cadrul facultății, predă disciplinele Bio-medical NLP (în engleză), Practical Introduction to Machine Learning (în engleză), Inteligență artificială, laboratoare de Natural Language Processing 1, Natural Language Processing 2. Informații despre biografia și publicațiile lect. univ. dr. Ana-Sabina Uban pot fi accesate aici și aici.
- Asist. univ. dr. Ciprian-Mihai Ceaușescu, cadru didactic la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, a câștigat o bursă la categoria Big Data a competiției, cu proiectul „Laborator de Învățare Automată (Machine Learning)”. Laureatul îmbină activitatea didactică cu experiența de inginer software. În cadrul FMI, predă seminare de Computer Vision, metode de dezvoltare software, programarea algoritmilor, învățare automată (Machine Learning). Informații despre biografia și publicațiile asist. univ. dr. Ciprian-Mihai Ceaușescu pot fi accesate aici și aici.
- Drd. Mădălina-Andreea Șerban, doctorandă la Facultatea de Administrație și Afaceri, este chirurg pediatru cu experiență în spitale din București, Paris, Londra și Luxemburg, care a dezvoltat un startup de tehnologie ce permite accesul copiilor cu boli cronice, și al părinților acestora, la informații și consultații online. În prezent, își desfășoară activitatea la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie” din București. După absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a urmat, în paralel cu rezidențiatul în Chirurgie Pediatrică, cursurile programul masteral de „Economie Comportamentală” / “Behavioral Economics” al Facultății de Administrație și Afaceri, după care a continuat cu un doctorat. La finalul masteratului, lucrarea sa de disertație Technology adoption in healthcare – a behavioral understanding of patients’ perspective a fost inclusă în topul celor mai bune cinci lucrări de disertație semnate de absolvenți ai programului de master „Economie Comportamentală” (Behavioral Economics), promoția 2022– 2024. Performanța academică deosebită a fost recompensată de Behavioral Economics Hub, cu sprijinul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR, în cadrul unei gale desfășurate la sediul UNSAR. Informații despre biografia și publicațiile drd. Mădălina-Andreea Șerban pot fi accesate aici.
Nu este prima oară când reprezentații UB își adjudecă premii în cadrul competiției.
În cadrul ediției din 2022 a Galei „Bursele ANIS”, lect. univ. dr. Bogdan Oprea, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, și lect. univ. dr. Șerban Zanfirescu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, au obținut câte o bursă din cele 11 oferite de către Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.
De asemenea, și la edițiile anterioare ale competiției, UB și-a adjudecat mai multe burse „ANIS”.
Astfel, la ediția din anul 2020, conf. univ. dr. Paul Irofti și conf. univ. dr. Ciprian Păduraru, ambii cadre didactice la FMI a UB, au obținut două dintre „Bursele ANIS” la categoriile Cybersecurity, respectiv Machine Learning.
În anul 2019, conf. univ. dr. Ruxandra Olimid și conf. univ. dr. Sergiu Nisioi, de asemenea de la FMI a UB, și-au adjudecat „Bursele ANIS” la categoriile Cybersecurity.
Totodată, în anul 2018, la ediția inaugurală a Galei „Bursele ANIS”, conf. univ. dr. Bogdan Alexe, de la FMI a UB, a luat una dintre cele 10 burse ANIS la categoria Health Tech.
Mai multe informații despre laureați pot fi accesate pe site-ul UB.
335.000 de euro: valoarea burselor acordate în precedentele 6 ediţii
În ultimii șase ani, prin programul Bursele ANIS au beneficiat de sponsorizări 67 de proiecte didactice, care au obţinut granturi cu o valoare cumulată de 335.000 de euro. În total, la ediţiile anterioare au fost înscrise 211 de proiecte, provenind de la 51 de facultăţi, din 14 centre universitare. Totodată, programul a generat mai multe colaborări între companii şi mediul academic pe proiecte R&D.
Mai multe informații despre ANIS
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) este asociația reprezentativă a industriei de IT din România.
ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării și reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică.
Mai multe detalii despre evenimentele și proiectele derulate de ANIS pot fi consultate pe site-ul asociației.