fbpx

„Cred cu tărie că pasiunea a stat la baza fiecărei decizii pe care am luat-o până acum și mi-a permis să ajung în acest punct” – interviu cu Alexandra-Elena Dobranici

„Cred cu tărie că pasiunea a stat la baza fiecărei decizii pe care am luat-o până acum și mi-a permis să ajung în acest punct” – interviu cu Alexandra-Elena Dobranici

Câștigătoare a premiului pentru „Cea mai bună disertație de masterat în domeniul Științelor Vieții și Pământului” în cadrul celei dea cincea Gale a Premiilor Senatului, Alexandra-Elena Dobranici a ales în prezent să-și continue studiile în domeniu, fiind studentă în cadrul Școlii Doctorale de Biologie a Universității din București.

Lucrarea câștigătoare, „Evaluarea biocompatibilității unor materiale pe bază de gelatină și nanoparticule de diamant destinate regenerării nervilor periferici”, a fost realizată sub coordonarea lect. univ. dr. Sorina Dinescu și prof. univ. dr. Marieta Costache, cadre didactice de la Facultatea de Biologie a UB, un parteneriat pe care laureata îl consideră la superlativ din punct de vedere profesional și nu numai. „Le port ambelor coordonatoare un adevărat respect și considerație, iar partea umană este deosebit de importantă pentru mine și nu cred că parcursul academic ar fi fost același dacă nu aș fi avut alături persoane care să mă susțină și să mă inspire constant”, subliniază Alexandra.

Lucrarea este cu atât mai importantă cu cât avem în vedere faptul că posibilele aplicații ale acestei cercetări ar putea fi valorificate în domeniul biomedical.

Despre acestea, precum și dificultățile întâmpinate în elaborarea lucrării de disertație, pasiunea pentru științele vieții, nevoia de modele și de mentorat, ne va vorbi chiar laureata.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru cea mai bună lucrare de disertație în domeniul Științele Vieții și Pământului. Ce v-a motivat să vă înscrieți în competiția lansată de Senatul Universității din București?
Alexandra-Elena Dobranici: Motivația de a mă înscrie la Premiile Senatului a venit, în primul rând, din partea celor două doamne profesor care mi-au coordonat lucrarea de disertație, prof. univ. dr. Marieta Costache și lect. univ. dr. Sorina Dinescu, și care m-au încurajat totodată să particip la această competiție lansată de Senatul Universității din București. De asemenea, cunoșteam acest demers al Universității din București din anii anteriori și am privit participarea ca pe o oportunitate de a lua contact cu temele de cercetare ale colegilor de la alte facultăți și cu rezultatele obținute de aceștia.

R: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
A.E.D.: Mărturisesc că obținerea premiului pentru „Cea mai bună teză de masterat în domeniul Științelor Vieții și Pământului” a fost o adevărată surpriză, motiv pentru care a fost întâmpinată cu multe emoții. Acestea au fost dublate totodată de sentimente de onoare și recunoștință pentru faptul că munca depusă pentru elaborarea lucrării de disertație a fost apreciată și considerată a fi valoroasă.

R: Vorbiți-ne despre lucrarea dumneavoastră de disertație, intitulată „Evaluarea biocompatibilității unor materiale pe bază de gelatină și nanoparticule de diamant destinate regenerării nervilor periferici”, și despre motivațiile care au stat la baza alegerii acestei teme. Ce v-a determinat să alegeți această temă de cercetare, una complexă și, potrivit coordonatorilor, cu un grad foarte ridicat de dificultate pentru un masterand?
A.E.D.: Studiul realizat în cadrul lucrării de disertație se înscrie în domeniul ingineriei tisulare, domeniu interdisciplinar ce presupune integrarea de cunoștințe atât din sfera științelor biomedicale, cât și din sfera științei materialelor. Astfel, lucrarea de disertație a fost dezvoltată pe baza unei colaborări existente de mai mulți ani cu parteneri de la Universitatea Politehnica din București, care ne furnizează materiale cu compoziții adecvate studiilor de inginerie tisulară. Nu în ultimul rând, ne bucurăm de o colaborare frumoasă ce a permis de-a lungul timpului publicarea rezultatelor în reviste internaționale.

În ceea ce privește alegerea temei, aceasta a avut loc încă din perioada studiilor de licență, iar motivația a constat în fascinația pe care o am pentru complexitatea sistemului nervos, atât din punct de vedere structural, cât și funcțional. De asemenea, interdisciplinaritatea domeniului, cu care nu mă mai întâlnisem până atunci, a reprezentat o provocare pe care am dorit sa mi-o asum.

R: Cât de mult timp a necesitat documentarea, agregarea și interpretarea datelor, și ce dificultăți ați întâmpinat în elaborarea lucrării, mai ales că ați inclus și o parte practică, de laborator?
A.E.D.: Lucrarea de disertație a fost elaborată pe parcursul celor doi ani de master, însă ea a venit în continuarea studiilor realizate pentru lucrarea de licență efectuată în cadrul aceluiași departament. Într-adevăr, includerea unei părți experimentale aduce cu sine o serie de dificultăți legate de modul de concepere a designului experimental și continua adaptare a acestuia astfel încât să reflecte cât mai fidel procesele biologice. Cu toate acestea, dificultățile pe care le întâmpini, maniera în care te adaptezi la ele și modul în care interpretezi rezultatele sunt însăși esența cercetării.

R: Realizată în cadrul Departamentului de Biochimie și Biologie moleculare al Facultății de Biologie a UB, lucrarea dumneavoastră a fost coordonată de două cadre didactice, lect. univ. dr. Sorina Dinescu și prof. univ. dr. Marieta Costache. Cum ați descrie colaborarea cu dumnealor? A existat vreodată o situație în care cele două coordonatoare să aibă viziuni diferite? În acest caz, cum ați procedat?
A.E.D.: Știu că poate părea mai dificilă colaborarea cu două cadre didactice în vederea elaborării unei lucrări de disertație, însă consider acest lucru a fi un avantaj, mai ales în cazul în care cei doi coordonatori împărtășesc o perspectivă comună asupra subiectului. Din acest punct de vedere pot spune ca ambele coordonatoare au avut contribuții fundamentale în dezvoltarea lucrărilor de licență și disertație, precum și în formarea mea profesională. Pentru orice student alegerea unor mentori care să-i înțeleagă modul de gândire, să-i cunoască atuurile și punctele slabe, este crucială pentru a-l pune în valoare și a-i menține interesul față de domeniu. Pe lângă aspectele ce țin de profesionalism, cărora le port un adevărat respect și considerație, partea umană este deosebit de importantă pentru mine și nu cred că parcursul academic ar fi fost același dacă nu aș fi avut alături persoane care mă susțin și mă inspiră constant.

R.: Prin ce se individualizează materialele pe bază de gelatină și nanoparticule de diamant față de cele utilizate în mod frecvent pentru regenerarea nervilor?
A.E.D.: Există la momentul actual o serie de materiale comercial disponibile și aprobate pentru regenerarea nervilor periferici, pe bază de polimeri organici cum este colagenul. Cu toate acestea ele nu reușesc să ofere eficiențe de regenerare satisfăcătoare, mai ales în cazul unor leziuni profunde. Din acest motiv, în domeniu se încearcă dezvoltarea unor noi strategii care să depășească aceste limitări și care să poată promova în egală măsură procese de diferențiere ale celulelor stem. Nanoparticulele de diamant au fost introduse recent în studii privind potențialul de utilizare în aplicații de regenerare a nervilor, având în vedere efectele benefice observate asupra celulelor țesutului nervos. Prin urmare, utilizarea acestora în combinație cu polimeri organici (de exemplu, colagenul sau derivatul său, gelatina) poate permite obținerea unor materiale cu calități superioare.

R.: Care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel impactează acestea studiile în domeniu? Ce deschidere există spre acest domeniu în spațiul românesc, dar și în cel internațional, și cum ați putea explica pentru publicul larg posibilele aplicații ale acestei cercetări în domeniul biomedical?
A.E.D.: Rezultatele obținute ar putea constitui punctul de plecare al unor cercetări preliminare pentru dezvoltarea de materiale care să asigure regenerarea nervilor periferici. Spre deosebire de componentele sistemului nervos central, nervii periferici posedă o protecție fizică limitată și sunt mai susceptibili leziunilor, caz în care pacienții suferă deficiențe de ordin motor și senzorial. În cazul unor leziuni grave se utilizează de regulă transplantul unei structuri nervoase, însă această procedură presupune de cele mai multe ori sacrificarea unui nerv funcțional de la pacient. Astfel, se dorește utilizarea unor materiale care să imite structura și caracteristicile biochimice ale nervilor periferici, în vederea eliminării necesității transplantului. În urma rezultatelor obținute se observă faptul că aceste compoziții pe bază de gelatină și nanoparticule de diamant sunt bine tolerate de celule in vitro și stimulează proliferarea celulară. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de complexitatea sistemului nervos și de faptul că orice strategie terapeutică parcurge etape elaborate de testare și verificare, întinse pe parcursul multor ani de studiu.

R.: Ce anume v-a determinat să vă dedicați acestui domeniu, ați avut un mentor pe parcursul educațional și profesional? Cu ce vă ocupați în prezent, ați ales să continuați aprofundarea studiilor?
A.E.D.: Cred cu tărie că pasiunea a stat la baza fiecărei decizii pe care am luat-o până acum și mi-a permis să ajung în acest punct. Pe lângă pasiune am fost marcată de mic copil de curiozitate și fascinație față de tot ce mă înconjoară, trăsături care m-au însoțit până în acest moment și care s-au amplificat odată cu vârsta. Constant îmi pun întrebări și încerc să aflu răspunsuri, nu pot gândi altfel. Biologia este un domeniu provocator și în cursul studiilor mele am constat nevoia de a integra cunoștințe din chimie, fizică și chiar matematică, iar acest lucruri îmi întrețin curiozitatea și fascinația. Nu am avut un mentor, ci mai mulți, începând chiar din școala generală și până la facultate, parcursul meu a fost marcat de cadre didactice cu vocație pentru meseria de profesor, cărora le port sinceră recunoștință. Înțelepciunea și experiența colegilor mai mari reprezintă, de asemenea, resurse foarte importante și din acest punct de vedere pot spune că am șansa de a lucra cu o echipă care mă ajută și mă motivează continuu.

În prezent sunt doctorandă în cadrul Școlii Doctorale de Biologie a Universității din București. Subiectul tezei de doctorat continuă linia studiilor efectuate în cursul anilor de licență și master, de data aceasta cu focus asupra mecanismelor moleculare implicate în diferențierea pe cale neuronală a celulelor stem adulte.

R.: În opinia dumneavoastră, inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe? Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
A.E.D.: Inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București sunt absolut necesare pentru a crește performanțele obținute de studenți, cadre didactice și de cercetare, întrucât acestea pun în valoare eforturile demarate de-a lungul anului universitar și cresc în egală măsură nivelul de competitivitate între membrii Universității. Cred ca organizarea mai multor evenimente de acest tip poate conduce la o mai bună cunoaștere a proiectelor demarate în cadrul a diferite grupuri de studiu și poate

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services