fbpx

„Dacă primesc un deget, copiii nevoiași fac un palat” – interviu cu lect. univ. dr. Anca Munteanu

„Dacă primesc un deget, copiii nevoiași fac un palat” – interviu cu lect. univ. dr. Anca Munteanu

Senatul Universității din București a acordat premiul pentru cea mai bună inițiativă civică la categoria Științele Vieții și a Pământului pe anul 2018-2019 campaniei umanitare „Nepal for Life”, desfășurată de Asociația „Volunteer for Life”, în parteneriat cu Facultatea de Geografie a Universității din București.

Proiectul, care a vizat acordarea de sprijin material școlii nepaleze din localitatea Kavre, grav afectată de cutremurul din 2015, a inclus acțiuni care s-au desfășurat timp de trei săptămâni la fața locului care au constat în: sprijin pentru nevoile imediate și concrete ale elevilor și al membrilor comunității didactice ai școlii – hrană, medicamente și obiecte de igienă personală, organizarea unor sesiuni de jocuri interactive, expoziții de materiale geografice, amenajarea unui laborator de științe, cursuri de prim-ajutor și, mai ales, renovarea școlii și deschiderea unor cabinete medicale, printre care unul stomatologic.

Expediția umanitară “Nepal for Life 2019”, organizată de Asociația Volunteer for Life” (România), în care a fost cooptată și Facultatea de Geografie a UB, s-a desfășurat în Nepal în perioada 21 mai-8 iunie 2019. Expedițiile umanitare în Nepal au fost inițiate acum cinci ani, după calamitatea naturală de către Ionuț Ursu, președintele Asociației „Volunteer for Life”, după care a reușit să atragă mai mulți voluntari, printre care și un colectiv al Facultății de Geografie a UB.

Anul trecut, lect. univ. dr. Anca Munteanu, doi masteranzi și doi studenți ai Facultății de Geografie s-au alăturat membrilor și voluntarilor din cadrul Asociației „Volunteer for Life”. Despre această inițiativă, membri, dar și despre proiecte și colaborări viitoare, discutăm în continuare cu profesoara Anca Munteanu.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu, precum și pentru voluntarii implicați în campania „Nepal for Live” 2019?

Este o imensă onoare și, totodată, o uriașă surpriză faptul că a fost apreciat ceea ce noi am făcut pentru copiii din Nepal și pentru întreaga comunitate de acolo.

R: Povestiți-ne în ce a constat în mod concret proiectele desfășurate alături de Asociația „Volunteer for Life”? Cum ați decis să începeți  acest parteneriat? Care sunt principalele acțiuni de responsabilitatea civică pe care le-ați avut în vedere atunci când ați început colaborarea?

În 2015, după cutremurul devastator din Nepal, Ionuț Ursu, care era student la noi la facultate, a dorit să se ducă să îi ajute pe cei de acolo, el fiind voluntar SMURD. L-am pus în legătură cu un sponsor și cu un grup de alpiniști români care ajunsese în Nepal și care știau care sunt problemele, care voiau foarte mult să îi ajute pe oamenii afectați de această calamitate. Între timp, au devenit sponsorii principali ai expedițiilor noastre.

Doi ani mai târziu, în 2017, Ionuț Ursu a extins echipa nu doar cu suport medical, ci și cu cel educativ, deoarece era nevoie și de alte direcții de suport, după refacerea clădirilor prăbușite la cutremur. De altfel, oamenii din Nepal sunt foarte deschiși, colaborează foarte strâns la toate nivelurile locale, de la primar, la directorul școlii, pentru că altfel nu ar putea să supraviețuiască izolați. Nu doar că voluntarii români au fost îndrumați în prealabil de ghizi, dar au avut tot sprijinul local pentru a reface casele, școlile, drumurile.

În anii trecuți, am mai fost și în orașul Dadhing, în alte sate izolate de lângă, și la școli și spitale din capitala Kathmandu, unde am făcut împreună cu toți cei implicați donații de aparatură medicală și școlară, consultații, renovări, cursuri.

Am căutat în special sate izolate, relativ depărtate de centre urbane, unde există doar drumuri de pământ. Comunitățile de acolo sunt extrem de sărace, trăiesc în cătune izolate, pe văi sau culmi și vesanți, pe care au reușit să le teraseze, cu poteci de picior, făcând multe ore spre vatra satului. Sătenii trăiesc din agricultura tradițională și cultivă în principal orez în terase și cresc animale. Alte zone încep să fie dezvoltate datorită turismului și a valorificării resurselor locale și încet, încet progresează.

R: Vorbiți-ne despre comunitatea din Kavre și modul în care ați interacționat cu membrii acesteia. Copiii nepalezi au fost receptivi la materialele pe care le-ați prezentat împreună cu studenții și masteranzii Facultății de Geografie?

În satul Kavre, după ce noi am început campaniile umanitare, s-au construit un dispensar cu echipamentele donate, o altă școală, cu mai multe nivele de clase, ca să nu fie nevoiți copiii să plece din satul lor, un hostel pentru cei care sunt prea departe și pentru care nu au bani părinții să îi trimită la școală. De asemenea, a fost asfaltat drumul de acces.

Pentru mulți localnici era prima dată când vedeau un medic, iar la cabinetele medicale au venit inițial studenții mediciniști din capitala Kathmandu pentru a face practică, iar ulterior li s-au alăturat și medici.

Împreună cu studenții Facultății de Geografie a UB, precum și cu ceilalți voluntari, am dus rechizite, cărți pentru bibliotecă, am realizat un laborator de științe, jocuri, echipamente și, desigur, cum am precizat și anterior, am renovat școala. Am zugrăvit săli de clase și paliere din clădirea școlii. Echipa medicală a renovat și a echipat cu diverse echipamente spitalul.

Copiii din sat sunt foarte deschiși, curioși, zâmbitori, cei mai cuminți, atenți, sar „ciorchine” toți pe tine, bucuroși că ai ajuns la ei. Unii știau cât e de importantă școala, dar nu puțini erau cei care nu conștientizau acest lucru, drept pentru care i-am îndrumat pe toți să învețe. Dacă primesc un deget, acești copii fac un palat, chiar mai multe. Au nevoie de suport în continuare. Învață engleza de mici și chiar traduc ceea ce le spun voluntarii pentru mame și bunici, adulți care nu au ieșit vreodată din satul lor. În general, tații sunt plecați la muncă în străinătate, de unde încep să se întoarcă și să dezvolte mici afaceri ca să fie alături de familie.

Satul are număr mare de elevi, de peste 1.000, dintr-o populație totală de peste 10.000 locuitori.

R: În jurul căror principii acționează Asociația „Volunteer for Life”? Din 2015, acțiunile de binefacere au vizat doar Nepalul sau și țări sau zone aflate în imediata proximitate a țării noastre?

În țară, am ajutat și comunitățile sărace din Neamț, am realizat acțiuni de ecologizare, am deschis cabinete medicale în centre de plasament și am ridicat spitale modulare. În București, acțiunile de voluntariat au fost realizate pentru a ajuta oamenii străzii sau persoanele defavorizate din Turcia, Siria, Irak, Grecia, prin donații.

R: Care au fost principalele activități pe care le-ați desfășurat împreună cu voluntarii în Nepal?

Echipa educativă a făcut diverse cursuri, de exemplu, cel de prim-ajutor, la care au fost peste 300 de cursanți din toată comunitatea. În anii trecuți, a fost refăcută rețeaua de internet care fusese într-o clădire care s-a prăbușit la cutremur.

Cele mai importante experiențe pentru elevi au fost excursiile în cadrul cărora au făcut cursuri de prim-ajutor și au adunat deșeuri. Le-am explicat ce se întâmplă cu acestea în mediu și de ce fac rău naturii în care ei trăiesc, dacă nu iau atitudine. De atunci, chiar ei au avut inițiative să aplice ceea ce au învățat și să păstreze mediul înconjurător curat pe traseele de lângă satul lor.

Totodată, le-am povestit copiilor de acolo despre locul de unde am venit noi, având și albume cu fotografii.

Faptul că cei de acolo, mai ales localnicii din comunitatea din Kavre ne așteaptă, că am reușit să revenim acolo după ce am fost prima dată, ne oferă multă împlinire și dorința de a fi în continuare alături de ei.

Oamenii au nevoie de suportul nostru și apoi am văzut rezultatele uimitoare pe care le facem în fiecare an în sprijinul lor.

R: Intenționați să continuați această colaborare, cu Asociația „Volunteer for Life”? Ce alte acțiuni aveți în vedere pentru perioada următoare? Sunt acestea adaptate contextului pandemic actual, având în vedere faptul că nu mai sunt posibile deplasările și/sau implică mari riscuri?

Da, trebuia să mergem acolo și anul acesta, însă nu a fost posibil. Cu toate acestea, sperăm să ne întoarcem acolo, mai ales că limitarea circulației și contextul pandemic actual au afectat turismul, iar mulți oameni tocmai din asta trăiau, așadar au nevoie de și mai mult sprijin

R: Ați participat la reamenajarea unei școli în Nepal alături de studenți. Cât de important e ca un student să se implice în acțiuni de voluntariat, pe lângă atribuțiile zilnice?

E important să facă și altceva, să vadă și alte locuri și situații sociale, din țară și din lume, în afară de cele din imediata proximitate. Astfel ajunge să capete experiență în perioada de formare, care va conta foarte mult în ceea ce va face mai încolo pe plan profesional și nu numai.

Am avut voluntari din toate categoriile sociale, de la casa de copii, cum e Ionuț, o mamă care a venit cu băiatul ei în această acțiune de voluntariat, precum și studenți cu un nivel financiar mediu, care au profitat de oportunitatea de merge acolo și a oferi ajutor celor care au nevoie reală. E plin de locuri în care mereu poți să dai o mână de ajutor.

R: Intenționați pe viitor să cooptați în proiectele desfășurate voluntarii Facultății de Geografie a UB și alte organizații cu rol civic și de binefacere? Ce alte proiecte similare aveți în vedere?

Desigur, însă în acest an, cum spuneam, din cauza pandemiei am fost nevoiți să amânăm totul, iar în Nepal totul era pregătit, iar cei de acolo abia așteaptă să ne revadă. Mai există și alte comunități, din Africa, în sprijinul cărora vrem să venim, precum și localități izolate de la noi din Carpați. Și, bineînțeles, oriunde va mai fi nevoie de ajutor din cauza daunelor generate de dezastre naturale.

R: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să stimuleze activitățile civice și de responsabilitate socială ca misiune de bază a unei comunități academice?

Cu deschidere, cu burse, schimburi de experiență, cu campanii umanitare în zone vulnerabile de la noi.

De la prima plecare a lui Ionuț, președintele Asociației „Volunteer for Life”, am avut parte de suportul conducerii Facultății de Geografie, care ne-a și oferit o serie de materiale cartografice realizate de studenți și care au fost donate acolo. Pe această cale, îi mulțumim. Și nu uităm să o facem pentru toți cei care ne-au ajutat în Nepal.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services