„Este un sentiment foarte plăcut să vezi că munca ta este apreciată și recunoscută de mai mulți oameni, membrii ai comunității academice”, interviu cu Marian Alexandru Bologa

„Este un sentiment foarte plăcut să vezi că munca ta este apreciată și recunoscută de mai mulți oameni, membrii ai comunității academice”, interviu cu Marian Alexandru Bologa

În cadrul celei de-a treia Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2019, Marian Alexandru Bologa, absolvent al Masterului de Microbiologie Aplicată și Imunologie, din cadrul Facultății de Biologie a Universității din București, a câștigat marele premiu pentru cea mai bună lucrare de disertație în domeniul științelor vieții și pământului.

Lucrarea, intitulată „Analiza datelor de microarray obținute în urma infectării experimentale a masculilor de Drosophila melanogaster cu Pseudomonas aeruginosa” se află la intersecția domeniilor genomică, bioinformatică și genetică și a fost elaborată în cadrul laboratorului Drosophila al Departamentul de Genetică din cadrul Facultății de Biologie a UB.

Despre provocările din spatele redactării unei lucrări de disertație de succes, precum și despre ambițiile și planurile de viitor în cercetare ne vorbește chiar Alexandru Bologa.

Reporter : Ați câștigat, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București, marele premiu pentru cea mai bună disertație de masterat în domeniul Științele Vieții și Pământului. Ce v-a motivat să vă înscrieți în competiția lansată de Senatul Universității din București?

Alexandru Bologa: Până să ajung în laboratorul Drosophila din cadrul  Departamentului de Genetică nu știam că o astfel de inițiativă există. Probabil nu a fost suficient promovată pentru a afla de ea. Am avut, însă, norocul să colaborez cu oameni impresionanți. Deoarece cunoșteau valoarea datelor obținute din cadrul experimentului microarray și pentru ca le-a plăcut modul în care am abordat analiza acestora, profesorii și, în același timp, colegii mei de laborator, lect. univ. dr. Attila Cristian Rațiu și conf. univ. dr. Alexandru Al. Ecovoiu, mi-au povestit despre acest proiect care recunoaște meritele membrilor universității. În urma discuțiilor purtate cu dânșii pe acest subiect, am hotărât că merită să mă înscriu în competiție, dar nu îmi imaginam vreodată că aș putea să și câștig un premiu.

R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

A.B.: Faptul că am reușit să obțin marele premiu pentru cea mai bună lucrare de disertație m-a motivat și ambiționat să lucrez în continuare cu și mai mult entuziasm și interes la diferite problematici care aparțin de domeniul biologiei. În momentul în care am auzit că numele meu a fost strigat ca fiind câștigătorul marelui premiu am simțit cu adevărat că munca și eforturile depuse pentru realizarea lucrării au meritat din plin. Este un sentiment foarte plăcut să vezi că munca ta este apreciată și recunoscută de mai mulți oameni, membri ai comunității academice.

R.: Spuneți-ne mai multe despre lucrarea dvs. de disertație „Analiza datelor de microarray obținute în urma infectării experimentale a masculilor de Drosophila melanogaster cu Pseudomonas aeruginosa” pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

A.B. : Pentru a înțelege mai bine în ce a constat lucrarea mea, merită reamintit faptul că genele din genomurile organismelor au diferite niveluri de expresie (unele se exprimă mai mult, altele mai puțin, în funcție de localizarea celulară, diferite etape de dezvoltare a organismului și sub diferite condiții). Organismele vii conțin în toate celulele lor același set de gene (în funcție de specie), dar nu toate genele se exprimă în aceeași măsură. Noi am „vânat” gene care își modifică comportamentul atunci când musculițele sunt infectate cu agentul patogen P. aeruginosa, mai exact am avut loturi de musculițe control/referențial pe care le-am comparat cu musculițe infectate. De ce am ales să facem asta ?!…pentru că între om și musculiță există foarte multe asemănări la nivel molecular, mai multe decât ați crede. Mecanismele genetice ale răspunsului imun al D. melanogaster sunt asemănătoare cu cele ale mamiferelor, ceea ce o face un model potrivit pentru astfel de studii. Un experiment de microarray necesită înțelegerea unor cunoștințe din mai multe domenii, fapt pentru care o descriere relativ simplă este destul de greu de realizat. În musculițele infectate, gene implicate în răspunsul imun (și nu numai) și-au modificat nivelul de expresie, unele fiind up-regulated (exprimate mai mult), iar altele fiind down-regulated, față de control. Algoritmii și calculele statistice din spatele analizelor acestor date sunt formidabili și foarte complecși. Deoarece am folosit și linii de musculițe mutante pentru gena gammaCOP (implicată în transportul membranar), am fost capabili să evaluăm pattern-urile de expresie a genelor în mai multe variante experimentale. Rezultatele preliminare ale analizei indică faptul că gena gammaCOP ar putea fi implicată în procese imunitare sau că ar putea interacționa cu gene implicate în procesul imun. Pe lângă asta, rezultatele studiului pot fi valorificate în încercarea de a identifica alte gene care pot fi implicate în imunitate, despre care bazele de date nu conțin informații suficiente. În prezent, eu și membrii laboratorului lucrăm la redactarea unui articol științific, în care vor fi prezentate și unele date din lucrarea mea de disertație.

R.: Ce v-a determinat să alegeți această temă de cercetare și ce rezultate ați reușit să obțineți?

A.B.: Deoarece am ajuns să colaborez cu membrii laboratorului Drosophila, unde sunt discutate și abordate subiecte (foarte bine predate și promovate studenților) cum ar fi analiza genetică, bioinformatica, biostatistica și analiza datelor de secvențiere, am fost nevoit să asimilez cunoștințe din toate aceste domenii „pentru a vorbi toți aceeași limbă”. M-am bucurat când am aflat tema propusă, pentru că a reprezentat o provocare, fiind una interdisciplinară, care a inclus etape de analiză în care au fost necesare cunoștințe din domeniile menționate anterior. Unele dintre rezultate le-am menționat mai sus, în ceea ce privește implicarea genei gammaCOP și a altor potențiali candidați în procese imunitare. Rezultatele noastre sunt reprezentate mai exact de identificarea unor clustere (grupuri) de gene care prezintă similarități ale variației nivelurilor de expresie. Aceste grupuri sunt analizate cu tool-uri bioinformatice pentru a extrage sensul biologic, pentru a releva potențiale interacțiuni funcționale între anumite gene.

R.: Ne puteți spune în ce domenii au aplicabilitate aceste studii și cum anume își pot face ele simțită prezența în viața noastră de zi cu zi?

A.B.: Studiile de acest tip au aplicabilitate în domenii precum imunologia, microbiologia, genetica și bioinformatica. Pentru că este un studiu care stă la intersecția mai multor domenii, datele pot fi investigate din mai multe unghiuri, în funcție de interesul utilizatorului. De exemplu, analiza poate fi concentrată pe mecanismele genetice ale infecției cu P. aeruginosa, urmărindu-se identificarea de gene ale gazdei pe care aceasta le supresează. Pe de altă parte, poate fi urmărit (din punct de vedere al expresiei genelor) răspunsul imun inițiat de organismul gazdă în combaterea infecției. Datele investigate din punct de vedere computațional (in silico), permit testarea comparativă a rezultatelor obținute (output-urilor) cu mai multe tool-uri specifice de analiză bioinformatică. Cred că aceste studii sunt importante și își pot face simțită prezența în viața cotidiană prin faptul că, după cum am menționat și mai sus, există multe asemănări între Homo sapiens și Drosophila melanogaster (aproximativ 60% dintre genele musculiței sunt înrudite cu gene de la om, implicate în determinismul a numeroase boli). Pe lângă aceasta, agentul patogen P. aeruginosa a fost ales din cauza faptului că este unul dintre principalii responsabili pentru infecțiile nosocomiale, cu rezistență la antibiotice. Astfel, biologia acestui microorganism patogen poate fi înțeleasă mai bine, în vederea combaterii mai eficiente a acestuia.

R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume v-a determinat să vă dedicați acestui domeniu?

A.B. : Înainte să urmez cursurile Facultății de Biologie, mă pasiona cam tot ce ține de natură, animale și plante. În anii de gimnaziu și liceu am avut șansa să învăț și să îmi devină dragă biologia prin intermediul profesoarei mele, dna. Onică Aurora, pentru care am o apreciere considerabilă. Știam că biologia înseamnă mai mult de atât, așa că am hotărât că este cel mai potrivit domeniu în care să mă implic. Mă pasionează știința în sine, nu doar biologia (părerea mea este că rămâne cea mai „vie” dintre toate), deoarece cred că prin intermediul științei omenirea poate evolua și înțelege mai bine lumea înconjurătoare. Când spun știință, și în special biologie, mă refer atât la studiile cu aplicabilitate clinică, utile pentru sănătatea oamenilor, dar și la știința fundamentală, importantă și de multe ori neglijată la noi în țară, care poate răspunde la multe întrebări despre cum funcționează viul.

R . : Rezultatele obținute de dvs. în cadrul acestui studiu sunt impresionante. Care ar fi următorul pas în viitor ? Plănuiți să continuați o carieră în cercetare sau vă gândiți și la alte opțiuni?

A.B.: Următorul pas spre viitor cred că l-am făcut în momentul în care m-am înscris la Școala doctorală de Biologie a Universității din București. Îmi doresc foarte mult să urmez o carieră în cercetare, sunt și foarte încântat de tema mea de doctorat la care lucrez în prezent și despre care s-a scris și pe site-ul universității (secvențierea genotipului unei linii locale de D. melanogaster), dar în același timp am înțeles că este destul de dificil să construiești o astfel de carieră, mai ales atunci când eforturile sunt  sprijinite și susținute mai degrabă modic.

R.: În opinia dvs., inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe?

A.B.: Categoric da! Din experiența proprie, vă spun că imediat după ceremonia de decernare a premiilor m-am gândit că aș vrea să mai trăiesc această experiență, cu o următoare lucrare/articol, bineînțeles cu noi performanțe și îmbunătățiri. Cât despre încurajarea membrilor universității spre inovare, cred că această inițiativă reușește să promoveze valori precum munca, seriozitatea, ambiția, efortul pentru elaborarea unor lucrări bune și altele, importante pentru tinerii ca mine aflați la început de drum.

R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

A.B.: În primul rând, cred că Universitatea din București încurajează dezvoltarea unor calități importante care stau la baza activității de cercetare științifică cum ar fi creativitatea, curiozitatea, gândirea analitică și analiza logică, prin competiții cum sunt Premiile Senatului UB, dar și prin diferite evenimente organizate (eu am avut plăcerea să particip la un workshop de bioinformatică desfășurat la ICUB pe parcursul a trei zile). Părerea mea este că astfel de evenimente sunt foarte importante pentru dezvoltarea profesională a membrilor universității, și că ar trebui să se organizeze și mai multe întâlniri/ateliere bazate pe teme științifice. În al doilea rând, cred ca activitatea de cercetare desfășurată în laboratoarele facultăților de științe ar fi mult mai accesibilă și valorificată dacă cei implicați în studii ar beneficia de burse de cercetare sau ceva similar. De exemplu, în cazul meu un mare dezavantaj îl reprezintă faptul că sunt nevoit să îmi împart timpul între un job și munca de laborator, așa că nu îmi permit să mă dedic integral activității de cercetare. Pe lângă asta, sprijinul financiar al laboratoarelor în care studenții universității își desfășoară activitatea ar face o diferență majoră care s-ar putea reflecta în rezultatele obținute.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services