La propunerea Facultății de Litere a Universității din București, L’Oréal România a câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „Angajatorul Anului 2021” în domeniul Științe Umaniste.
Despre parteneriatele companiei cu Universitatea din București, necesitatea implicării studenților în cât mai multe stagii de practică și internship-uri, importanța familiarizării cu mediul de lucru și rigorile unui job în domeniu, dar și despre profilul absolvenților UB cu care colaborează, am discutat cu Cristina Năstase, Talent Acquisition and Employer Branding Manager, la rândul ei alumnă UB.
Reporter: În cadrul celei de-a cincea gale a Premiilor Senatului Universității din București, L’Oréal România a obținut distincția de angajator al anului 2021. Ce a însemnat pentru companie obținerea acestui premiu și cum ați primit această provocare?
Cristina Năstase: Ne-am bucurat foarte mult să primim această distincție și suntem onorați pentru nominalizare. Din perspectiva de angajator, relația cu mediul universitar este una dintre prioritățile companiei și modul prin care reușim să le oferim constant studenților noi oportunități de dezvoltare.
Vreau să le mulțumesc oficial doamnei decan, conf. univ. dr. Cristina Bogdan, și doamnei prof. univ. dr. Alexandra Crăciun, cadre universitare la Facultatea de Litere, pentru colaborarea de succes pe care am avut-o până în prezent.
R: Aveți în plan să asigurați în continuare programe de practică pentru studenții și absolvenții Universității din București? Se pot transforma acestea într-o colaborarea de lungă durată?
C.N.: Categoric. Anual, recrutăm aproximativ 20 de tineri pentru pozițiile de internship pe care le dezvoltăm la nivelul organizației în diverse zone precum marketing, digital, PR, analiză, media. Scopul acestor programe de internship este de a le oferi tinerilor șansa de a pune în practică informațiile învățate la facultate într-un mediu sigur, dar dinamic, astfel încât să fie pregătiți ca după 6-12 luni să poată prelua, cu ușurință, o poziție propriu-zisă în cadrul companiei. În cadrul programelor noastre, le oferim studenților tot sprijinul necesar pentru a-și dezvolta atât abilitățile tehnice, cât și pe cele interpersonale, prin dinamica sarcinilor și a proiectelor pe care le experimentează și prin diversitatea oportunităților de colaborare în echipă. Credem că tocmai această diversitate îi va ajuta să identifice direcția profesională cea mai potrivită aptitudinilor lor și să dea startul unei cariere de succes.
R.: Cum credeți că ar putea Universitatea din București să mai stimuleze dimensiunea aplicată a programelor de studii, pregătindu-și mai bine viitorii absolvenți pentru piața muncii?
C.N.: Universitatea din București este una dintre instituțiile de învățământ care valorizează cu adevărat potențialul noii generații și caută să le ofere studenților cele mai bune medii în care să își pună în practică abilitățile. Vă încurajez așadar să continuați parteneriatele cu mediul corporate în diverse proiecte, acțiuni, studii de caz, programe de practică și internship pentru a răspunde nevoilor tinerilor de învățare complementară.
Cred că mediul universitar poate găsi inspirație în cel profesional, precum și invers, iar dimensiunea practică a studiilor îi ajută pe studenți să identifice punctele tari pe care și le pot dezvolta și pe care se pot baza la începutul carierei lor profesionale. Colaborări de echipă, proiecte și prezentări, argumentări și dezbateri sunt doar câteva exemple de activități care pot stimula studenții să își dorească să ia contact cu mediul profesional. La rândul nostru, căutăm să ajutăm tinerii să aprofundeze cunoștințele care îi vor ajuta să exceleze.
R.: De 13 ani, implementați și în România Programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Ştiinţă care oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, oferă vizibilitate activității lor și le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. Din punctul dumneavoastră de vedere, sprijinul financiar condiționează performanța într-un domeniu științific?
C.N.: Cercetarea și știința reprezintă pilonii pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Pentru că accesul femeilor în domeniile științifice se dovedește în continuare a fi unul dificil, L’Oréal oferă sprijin tinerelor cercetătoare și le ajută să își confirme contribuțiile remarcabile la progresul științei.
Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință oferă, pe lângă sprijin financiar, sprijin moral tinerelor cercetătoare, oferindu-le parte dintre resursele necesare pentru a obține excelență științifică și pentru a găsi răspuns la o serie de provocări importante cu care se confruntă umanitatea în prezent. Astfel, un astfel de sprijin financiar nu condiționează performanța, dar categoric are un aport important în a-i asigura reușita.
R.: Totodată, în ultimii ani, ați demarat, printre altele, multe activități de sprijin pentru persoanele cu nevoi speciale, ajutând femeile vulnerabile. Ce vă motivează să demarați astfel de inițiative?
C.N.: Pentru că L’Oréal este liderul global in frumusețe, suntem conștienți de faptul că tot ceea ce facem poate avea un impact puternic asupra celor din jur. De aceea, acționăm pentru a susține cauza persoanelor care provin din medii defavorizate și pentru a ne întări comunitățile cu care ne asociem. Diversitatea și incluziunea reprezintă două valori de bază pentru cultura noastră organizațională, iar aceste valori trebuie să fie în concordanță cu provocările societății. Diversitatea ne-a inspirat întotdeauna și, pentru că știm că acțiunile noastre au impact, credem că este de datoria noastră să fim cel mai incluziv lider al frumuseții.
R.: În loc de încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj organizatorilor Premiilor Senatului Universității din București.
C.N.: Universitatea din București a fost întotdeauna un partener important pentru L’Oréal România, alături de care am putut susține și dezvolta studenții. Credem că fiecare tânăr/ă are puterea de a mișca lumea, dacă este susținut/ă să se exprime și să se dezvolte. Aș vrea să închei exprimându-mi recunoștința pentru faptul că ne sunteți alături în această misiune și cu promisiunea că vom continua să colaborăm și să lansăm noi oportunități de proiecte care să aducă valoare adăugată atât studenților Universității din București, cât și mediului de afaceri.