„Implicarea studenților în proiecte de cercetare este de dorit, deoarece din rândul acestora se vor forma viitorii doctoranzi și cercetători” – interviu cu cercetătorul Ion Andronache

„Implicarea studenților în proiecte de cercetare este de dorit, deoarece din rândul acestora se vor forma viitorii doctoranzi și cercetători” – interviu cu cercetătorul Ion Andronache

Ion Andronache, cercetător în cadrul Centrului de Analiză Integrată și Management Teritorial (CAIMT) din cadrul Universității din București a câștigat, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „cel mai prestigios articol Domeniul Științele Vieții și Pământului – Dynamics of Forest Fragmentation and Connectivity Using Particle and Fractal Analysis”. Printre numeroase realizări, între care și obținerea titlului de doctor în Geografie cu distincția summacum laudae, Ion Andronache are o activitate prolifică: este autor a peste 15 articole în publicații internaționale de prestigiu ca ScientificReports, Chaos Solitons and Fractals, ChemMed Chem, Chemistry—A European Journal, European Journal of Medicinal Chemistry, Bioorganic& Medicinal Chemistry, Forests, Sustainability. Despre activitatea sa ca cercetător, rezultatele articolului realizat în colaborare cu 15 autori, dar și despre importanța stagiilor de practică și de voluntariat ale studenților în instituții de cercetare ne va vorbi în continuare chiar Ion Andronache.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „cel mai prestigios articol al anului 2019 din domeniul Științelor Vieții și Pământului”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Ion Andronache: Obținerea acestui premiu mi-a făcut o deosebită onoare și reprezintă o dovadă a recunoașterii rezultatelor obținute în ultimii ani, în cadrul Centrului de Analiză Integrată și Management Teritorial. Acest premiu ne motivează, atât pe mine, cât și pe colegii din CAIMT să continuăm dezvoltarea de metodologii avansate pentru modelarea realității teritoriale, folosind algoritmi fractali consacrați sau dezvoltați de noi.

R: Cercetarea dumneavoastră aparține unei direcții care îmbină elemente din mai multe domenii, aducând împreună geografia, fizica, ecologia și economia. Ce trebuie să facă un cercetător pentru a dobândi ,,echilibrul” necesar unei abordări interdisciplinare? Cât de importantă este abordarea interdisciplinară în aceste domenii?

I.A.: În prezent complexitatea realității teritoriale și dinamica sa în forme greu de anticipat obligă la abordări interdisciplinare, care permit transferul de idei, concepte, teorii, metode între domenii care ne ajută să aducem un plus consistent de cunoaștere pentru înțelegerea unor fenomene într-o dinamică tot mai accentuată.

Spre exemplu, modelarea bazinelor hidrografice a stat la baza creării unui model fractal de determinare a gradului de disrupere vasculară. Rezultatele acestei abordări interdisciplinare au fost spectaculoase, fiind concretizate în cinci articole de biochimie și biomedicină publicate în reviste din fluxul principal de publicații (ChemMedChem, Chemistry—A European Journal, European Journal of Medicinal Chemistry, Bioorganic& Medicinal Chemistry), în colaborare cu colegi de la Departamentul de Chimie Organică de la Universitatea din Bayreuth, Germania.

În acest articol, pentru a analiza complexitatea efectelor defrișărilor asupra pădurilor din Munții Apuseni, am utilizat o abordare interdisciplinară, modelarea fractală avansată. Modelarea fractală avansată este dezvoltată în cadrul CAIMT, în colaborare cu partenerii noștri din Austria, Serbia și Australia, dovedindu-se utilă în cercetări din biologie, medicină, fizică, geografie, ecologie, economie.

Pentru ca un cercetător să dobândească echilibrul necesar unei abordări interdisciplinare trebuie să aibă deschidere spre cunoașterea domeniilor conexe, precum și spre colaborarea cu cercetători din alte domenii. Prin urmare, cercetătorii trebuie să aibă abilități de a selecta elemente comune sau să extragă din alte domenii ceea ce lipsește domeniului propriu de cercetare pentru o înțelegere superioară a unui fenomen.

R: Pentru a înțelege mai bine esența articolului – “Dynamics of Forest Fragmentation and Connectivity Using Particlea nd Fractal Analysis”, povestiți-ne, pe scurt, ce v-a determinat să vă alegeți această temă și care sunt rezultatele cercetării dvs.?

I.A.: Articolul nostru abordează o problemă globală și de actualitate a omenirii, defrișarea, cu implicații din ce în ce mai puternice asupra biodiversității, schimbărilor climatice, inundabilității etc. Ne-am propus să dezvoltăm un aparat metodologic bazat pe modelare fractală avansată care să permită cuantificarea atât a gradului de clusterizare/compactare a defrișărilor cumulative, cât și efectele defrișărilor asupra fragmentării pădurilor. Rezultatele noastre au arătat că pădurile din Munții Apuseni devin din ce în ce mai fragmentate și heterogene, în timp ce suprafețele defrișate se interconectează și clusterizează.

R: Considerați că rezultatele studiului dvs. pot sta la baza dezvoltării unor politici publice în domeniul ecologiei, cu privire la reducerea defrișărilor sau defrișarea limitată?

I.A.:Rezultatele studiului nostru, și metodologia dezvoltată, pot contribui la optimizarea sistemului de management al resurselor forestiere printr-o mai bună monitorizare a tăierilor de pădure. De asemenea, prin completarea cu date privind habitatele unor specii se poate evalua impactul defrișării asupra biodiversității. Totodată,de pe hărțile de înaltă rezoluție, prin modelare fractală, se pot evidenția tăierile legale și ilegale, acesta având pattern-uri distincte.

R: Sunteți, în prezent, cercetător în cadrul Centrului de Analiză Integrată și Management Teritorial. Ce ne puteți spune despre cercetările pe care le realizați în prezent? Care sunt direcțiile dvs. predilecte de cercetare în momentul de față?

I.A.: În cadrul CAIMT mă ocup de dezvoltarea metodologiilor de modelarea avansată a sistemelor teritoriale complexe. În același timp, alături de colegii din CAIMT și de colaboratorii externi (Statele Unite ale Americii, Germania, Austria, Australia, Serbia, Danemarca și Japonia), dezvoltăm noi indici fractali cu aplicabilitate interdisciplinară. Pot fi enumerați patru noi indici fractali, în faza finală de testare: indicele de fragmentare și dezordine fractală, indicele de tentacularitatefractală, anizotropia fractală și indicele de propagare a preeminenței. Toți acești noi indici vor fi dezvoltați în articole viitoare, care sperăm să se bucure de recunoașterea comunității științifice.

Direcțiile predilecte de cercetare sunt crearea de noi indici fractali cu aplicabilitate largă (inclusiv pentru șiruri de date) care pot rezolva deficiențele analizei fractale clasice, precum și crearea în cadrul CAIMT a unei școli de modelare fractală avansată.

R: Considerați că studenții ar trebui să fie implicați într-o măsură mai mare în diverse proiecte de cercetare? Dumneavoastră ați fost implicat în astfel de activități în timpul facultății?

I.A.: Implicarea studenților este de dorit, deoarece din rândul acestora se vor forma viitorii doctoranzi și cercetători. În cadrul CAIMT, încă de la înființare au fost implicați studenții în cadrul unor programe de voluntariat, o parte dintre ei urmând școala doctorală. Din păcate, lipsa unor politici instituționale în această privință (sprijin logistic în mod special), a făcut ca programul să își reducă numărul de membrii la 3-4 studenți pe an, ceea ce este foarte puțin.

În această privință, la nivel instituțional, trebuie regândită strategia Universității din București, una dintre măsurile binevenite este ca studenții din ciclurile I și II să poată opta pentru stagiul de practică în centrele de cercetare.

R: Articolul “Dynamics of Forest Fragmentationand Connectivity Using Particle and Fractal Analysis” este scris de 16 autori, printre care și mulți străini. Cum a fost să  lucrați într-o echipă atât de extinsă, cum v-ați împărțit sarcinile?

I.A.: A fost foarte interesant, util și în același timp benefic să lucrez într-o echipă internațională de 16 autori, din domenii diferite: geografie, ecologie, bioinginerie, medicină. Colaborarea cu zece cercetători din țară și cinci din străinătate a permis o abordare interdisciplinară complexă care a generat rezultate deosebite. Cu o parte din autorii străini noi am mai avut colaborări științifice și în trecut, iar cooperarea noastră continuă și în prezent. Totodată, acest proiect a permis fiecărui cercetător să își îmbogățească sfera de cunoștințe și să aducă un plus valoare cercetărilor individuale. Această colaborare interdisciplinară ne-a confirmat că ceea ce facem noi poate fi extrapolat și valorificat în multe domenii științifice care utilizează în analize, imagini.

R: În loc de încheiere, vă rugăm să transmiteți un mesaj pentru organizatorii celei de-a treia Gale a Premiilor Senatului Universității din București.

I.A.: Felicit inițiativa Senatului Universității din București de a organiza acest eveniment unde cercetătorii din Universitatea din București își pot face cunoscută contribuția lor științifică, oferind posibilitatea să crească vizibilitatea rezultatelor muncii lor, și astfel să poată dezvolta noi colaborări.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services