fbpx

„Inițiativele precum Premiile Senatului reprezintă un stimulent care încurajează performanța” – interviu cu Maria Boghiu

„Inițiativele precum Premiile Senatului reprezintă un stimulent care încurajează performanța” – interviu cu Maria Boghiu

Câștigătoare a premiului pentru „Cea mai bună teză de doctorat în domeniul Științelor Umaniste, în cadrul celei de-a cincea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2021, Maria Boghiu a ales în prezent să îmbine cercetarea științifică cu munca propriu-zisă în domeniu.

Lucrarea câștigătoare, „Un approccio cognitivista diacronico alla metafora: analisi applicata delle Epistole di Petrarca (O abordare cognitivistă diacronică a metaforei: Epistolele lui Petrarca – studiu de caz)”, a fost realizată sub coordonarea prof. univ. dr. habil. Ioana Costa de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Despre colaborarea cu laureata, profesoara Costa are doar aprecieri la superlativ („Pe tot parcursul doctoral, comunicarea cu domnișoara Maria Boghiu a fost impecabilă, ea răspunzând prompt recomandărilor şi întrebărilor întregii comisii de îndrumare”).

Care este și perspectiva Mariei, precum și dificultățile întâmpinate în elaborarea lucrării de doctorat, pasiunea pentru limbi romanice și planurile de viitor, despre toate acestea ne va vorbi chiar laureata.

  

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei dea cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru cea mai bună teză de doctorat în domeniul Științelor Umaniste. Ce va motivat să vă înscrieți în competiția lansată de Senatul Universității din București?

Maria Boghiu: Atunci când am aflat de această competiție, am considerat că lucrarea de doctorat ar putea avea șanse de a câștiga un premiu care să reprezinte o încununare a unui parcurs doctoral pe care l-am trăit din plin și pe care mi-l voi aminti mereu cu plăcere. De asemenea, din câte înțelesesem din anunțul convocator, premiul urma să aibă și o componentă patrimonială, care să ne permită nouă, cercetătorilor din Universitate, să ne continuăm și să ne diseminăm munca, prin participare la conferințe și colocvii de specialitate. Din păcate, până acum încă așteptăm informații oficiale în acest sens, diploma fiind singura recunoaștere de care am beneficiat momentan, recunoaștere care, desigur, mă onorează și pentru care sunt deosebit de bucuroasă. Sper însă că Universitatea ne va sprijini și material în desfășurarea muncii noastre, care, cel puțin în privința cercetării, presupune eforturi nu numai de natură cognitivă, ci și financiare.

R: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

M.B.: După cum am menționat anterior, m-a bucurat mult obținerea premiului, în care am văzut o recunoaștere a muncii din timpul celor trei ani de doctorat, o muncă frumoasă, pe care am desfășurat-o cu drag, dar și cu eforturi pe care le-am văzut, într-un final, încununate de succes.

R: Vorbiți-ne despre lucrarea dumneavoastră de doctorat, intitulată „Un approccio cognitivista diacronico alla metafora: analisi applicata delle Epistole di Petrarca (O abordare cognitivistă diacronică a metaforei: Epistolele lui Petrarca – studiu de caz)” și despre motivațiile care au stat la baza alegerii acestei teme de cercetare, mai ales că tema disertaţiei a reprezentat începutul unei apropieri de scrierile lui Petrarca, asumate ulterior, în etapa doctorală, ca domeniu de cercetare?

Într-adevăr, în cadrul Masteratului de Traductologie Latino-Romanică, am elaborat o teză de disertație care a constat în traducerea și analiza lucrării „Prose della volgar lingua”, un tratat scris de Pietro Bembo în secolul al XVI-lea, prin care acesta impune, ca model de urmat în constituirea limbii italiene literare, scrierile lui Boccaccio pentru proză și pe cele ale lui Petrarca pentru poezie. Cu acest prilej m-am familiarizat cu scrierile celor doi autori și, având în vedere că limba latină a reprezentat mereu pentru mine o pasiune uriașă, m-am gândit că aș putea îmbina aceste două direcții de cercetare în teza de doctorat. Așa am ales drept corpus al cercetării lingvistice scrisorile lui Petrarca, în limba latină, asupra cărora am operat o analiză cognitivistă a metaforelor conceptuale ilustrate de text.

R: Cât de mult timp a necesitat documentarea, agregarea și interpretarea datelor, și ce dificultăți ați întâmpinat în elaborarea lucrării, mai ales că ați inclus și o parte practică, de analiză a unui corpus de texte?

M.B.: Am reușit, întrucâtva, să mă încadrez în limitele celor trei ani de doctorat pentru partea de documentare teoretică, constituirea corpusului și analiza propriu-zisă a domeniilor-țintă mai importante și a ocurențelor metaforice relevante, însă definitivarea lucrării, analiza statistică și conturarea concluziilor au mai necesitat aproape încă șase luni de elaborare, astfel încât în martie 2021 am susținut lucrarea finală în fața comisiei.

R: Realizată în cadrul școlii doctorale a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB, lucrarea dumneavoastră a fost coordonată de prof. univ. dr. habil. Ioana Costa, un reputat specialist care are ca interese de cercetare științifică critica de text, fonetica istorică latină şi greacă, epistolografie antică. Cum ați descrie colaborarea cu dumneaei?

M.B.: Colaborarea cu doamna profesoară Ioana Costa a reprezentat partea cea mai frumoasă a întregului parcurs doctoral, atât datorită promptitudinii și eficienței de care a dat și dă dovadă în tot ce face, cât și datorită faptului că toate observațiile, recomandările și îndrumările dumneaei au fost deosebit de pertinente și de necesare în cristalizarea lucrării, reflectând, totodată, pasiunea, dragul și entuziasmul cu care doamna profesoară se dedică muncii sale.

R: Ați beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea pentru Străini din Perugia – Università per Stranieri Perugia. În urma experienței dumneavoastră, ați recomanda studenților să aplice pentru stagii de cercetare și programe de burse în afara țării?

M.B.: Experiența de la Perugia, desfășurată în vara anului 2014, când terminasem al doilea an din ciclul de licență, a fost una frumoasă și utilă dezvoltării nivelului meu de limbă italiană. Am și legat atunci prietenii trainice și am descoperit noi metode și perspective în domeniul de studiu al italienisticii. Personal, însă, mă bucur că a fost vorba de o școală de vară, care nu mi-a întrerupt, deci, parcursul studențesc de la Universitatea din București, cum ar fi fost, de pildă, cazul dacă aș fi plecat în timpul anului universitar sau aș fi petrecut un întreg semestru peste hotare. Nu neg utilitatea acestor stagii de cercetare în afara țării, însă, din experiența mea, se pot obține rezultate foarte bune și onorante și la universitățile din țară, dacă studenții dovedesc interes, pasiune și mai ales responsabilitate pentru parcursul lor. În contextul pandemic actual, de mare folos mi se par mai degrabă cursurile online inițiate de diferite instituții din afara țării, care permit însușirea unor noțiuni noi, dezvoltarea într-o anumită direcție, fără să presupună deplasarea fizică în țara gazdă. Pentru domeniul studiilor clasice, recomand cu căldură cursurile de latină și greacă organizate de Accademia Vivarium Novum din Italia, care pentru mine au reprezentat o lume nouă ce mi s-a deschis.

R.: Care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel impactează acestea studiile în domeniu? Ce deschidere există spre acest domeniu în spațiul românesc, dar și în cel internațional, și cum ați putea explica pentru publicul larg posibilele aplicații ale acestei cercetări?

M.B.: Cercetarea mea confirmă o ipoteză formulată de reprezentanții Școlii Cognitiviste (Lakoff, Johnson și alții), și anume, că metafora este un instrument conceptual prezent pretutindeni, în orice formă de discurs, fie el scris, oral, modern, antic sau de orice altă natură, deoarece metafora reprezintă însăși baza sistemului nostru cognitiv. De aici se vede că studiul metaforei și al limbajului figurat în general prezintă o mare importanță pentru comunicarea în viața de zi cu zi, în situațiile oficiale sau în mass-media. Dacă suntem conștienți de impactul pe care-l au cuvintele sau metaforele pe care le utilizăm și în baza cărora trăim – de multe ori fără să știm – se pot evita conflicte, se pot transmite mai eficient idei și se pot, de asemenea, identifica semnificații latente ale unor formulări, declarații sau enunțuri peste care, în alte condiții, am fi poate tentați să trecem mai ușor.

R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume va determinat să vă dedicați acestui domeniu, mai ales că ați avut un parcurs educațional și profesional în care ați dat dovadă pe lângă rezultate deosebite, de consecvență.

M.B.: Întotdeauna mi-am dorit să predau, deoarece am avut în familie exemplul mamei mele, care este educatoare, dar și pentru că am descoperit că, atunci când explicăm ceva cuiva, de multe ori ajungem să înțelegem noi înșine mai bine, mai profund, ideile pe care dorim să le transmitem. Să studiez limbi romanice a fost o alegere oarecum firească, dată fiind pasiunea pentru studiile clasice și, mai ales, pentru latină, pe care, astfel, studiind italiana, simțeam că nu o trădez, ci că o duc mai departe. Mă bucur nespus, așadar, că cele două direcții, latina și italiana, s-au putut îmbina în parcursul doctoral, pe care l-au făcut, astfel, de neuitat, și mă bucur și mai mult că și în plan profesional pot transmite studenților dragostea pentru aceste limbi, pentru moștenirea culturală a Antichității și pentru studiul mecanismelor lingvistice.

R.: În opinia dvs., inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe? Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

M.B.: Cu siguranță, inițiativele precum Premiile Senatului reprezintă un stimulent care încurajează performanța, însă, așa cum spuneam și la început, în contextul în care participarea la conferințe și colocvii, sau publicarea în reviste de specialitate, indexate, cotate internațional, presupun, toate, costuri și eforturi pe care, de foarte multe ori, cadrele didactice nu și le permit sau și le permit foarte greu, consider că, dincolo de recunoașterea onorifică și care, desigur, nu poate să nu ne bucure, aceste premii ar trebui dublate și de o componentă patrimonială, de o finanțare sau o premiere materială a cercetării, care să dovedească implicarea concretă a Universității în stimularea performanței.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services