Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Centrul de cercetare „Iconographè” şi Departamentul de Limba şi Literatura Franceză al Facultății de Limbi şi Literaturi Străine (FLLS) a Universității din Bucureşti organizează masa rotundă intitulată „Le chat, cet autre de chez nous”.
Evenimentul științific va avea loc online. Cu această ocazie, atât membrii comunității academice, cât și publicul larg, interesați de temă, sunt invitați la eveniment. Link-ul de conectare va fi transmis în timp util pe pagina FLLS.
Obiectivul acestei întâlniri este reevaluarea studiilor în contextul unui dialog interdisciplinar și intercultural și problematizarea aspectelor care încă nu au fost aduse la lumină.
„«Le chat, cet autre de chez nous…» Nenumărate mituri și legende s-au țesut în jurul pisicilor încă din cele mai vechi timpuri. Pisica este, fără îndoială, animalul care i-a fascinat cel mai mult pe scriitori și pe artiști de-a lungul secolelor. Asociată atât spiritualității, cât și forțelor demonice, a inspirat, în epoci și culturi diferite, o admirație amestecată cu teamă. I-au fost consacrate, așadar, studii numeroase”, este mesajul transmis de co-organizatorii de la FLLS.
Din partea UB, vor participa mai multe cadre de la FLLS și Litere: prof. univ. dr. Cătălina Gîrbea, asist. univ. dr. Diana Samarineanu și asist. univ. dr. Laura Dumitrescu.
Programul integral al mesei rotunde poate fi accesat aici.
Parte integrantă din colocviul internațional „Les félins de nos imaginaires”
Masa rotundă intitulată „Le chat, cet autre de chez nous” face parte dintr-un program despre pisici și feline care va culmina cu un amplu colocviu dedicat felinelor ce va avea loc în perioada 16-18 octombrie 2025, colocviul internațional „Les félins de nos imaginaires”, organizat de FLLS.
În cadrul reuniunii științifice de anul viitor se vor prezenta lucrări despre prezența felinelor în imaginarul Evului Mediu și al Renașterii.
Atât din comitetul științific, cât și din cel de organizare al colocviului internațional vor face parte profesori și doctoranzi ai FLLS: prof. univ. dr. Cătălina Gîrbea, lect. univ. dr. Alexandra Ilina și drd. Camelia Rizoiu. Mai multe informații despre manifestarea științifică din anul 2025 pot fi accesate aici și aici.
De asemenea, mai multe detalii despre conferințele organizate în cadrul Iconographè (Centrul de studii în filologie, iconografie medievală şi receptarea Evului Mediu) al Universității din București sunt disponibile pe pagina de Facebook a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB.