Cu ocazia debutului noului an universitar 2020-2021, Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea din București (ASUB), a organizat, online, o serie de evenimente care și-au propus să răspundă curiozităților și nevoilor celor mai noi membri ai comunității academice a Universității din București, studenții de anul I.
Cele două webinare, desfășurate pe 5 și 20 octombrie 2020, au reunit peste 250 de „boboci” și au avut drept punct de debut provocările vieții de student, gazdele prezentându-le participanților modalitățile care le pot asigura acestora o experienţă academică remarcabilă în deplină siguranţă, beneficiile şi oportunităţile pe care le pot avea studiind la UB, dar și principalele provocări emoționale pe care le vor întâmpina pe parcursul studenției și modul de control al acestora.
Astfel, primul eveniment, webinar-ul „Sunt student! Acum ce urmează?” i-a avut invitați pe Alex Stoica – președinte ASUB, Ștefan Călin – reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație, Marian Crăciun – director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră al UB, Raluca Amza – cordoonatoare a Biroului Erasmus+, Camelia Rădulescu – responsabilă a UB Learning Center și Camelia Cojocaru, responsabilă a Societatății Antreprenoriale Studențești (SAS). Timp de o oră și jumătate, studenţii din cadrul UB și ceilalți invitați au prezentat celor 150 de participanți ce implică să fii student, cum să ai parte de o experienţă academică remarcabilă în deplină siguranţă, care sunt beneficiile şi oportunităţile pe care le poţi accesa, ce servicii îţi oferă UB.
Cel de-al doilea eveniment, webinar-ul „Provocările vieții de student”, organizat în exclusivitate de UB, a adus în fața celor mai noi membri ai comunității academice a UB pe prof. univ. dr. Eugen Avram și prof. univ. dr. Dragoș Iliescu – ambii specialiști în psihologie și profesori ai Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul UB. Timp de două ore și jumătate, bobocii au intrat în dialog deschis invitații, cei 100 de participanți aflând care sunt principalele provocări emoționale pe care le vor întâmpina și cum ar trebui să le controleze. Printre subiectele abordate în această reuniune virtuală s-au regăsit modalitățile de combatere a stresului, a anxietății, a stărilor depresive, a fricii sau a oboselii.
Ambele evenimente online s-au bucurat de un real succes, iar feedback-ul primit de organizatori a fost unul pozitiv.
Tot în sprijinul studenților de anul I, UB și ASUB au elaborat „Ghidul Studentului”, o broșură care cuprinde informaţii esenţiale pentru a ușura parcursul studenților în Universitatea din București, adresată în special celor din anul I.
Ghidul se alătură celor redactate de către facultăţi și asociaţii studenţești pe care cei interesați le pot parcurge pentru a afla noţiuni specifice care să îi familiarizeze cu noul mediu în care își vor petrece următorii trei sau patru ani. „Ghidul Studentului” este disponibil online aici.
Cu o istorie de peste 150 de ani, Universitatea din București a fost înfiinţată prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1864, pe locul fostei Academii Domnești de la Sfântul Sava (1694). Bobocii s-au alăturat în anul universitar 2020-2021 unei comunități academice care reunește peste 30.000 de studenţi care studiază în una sau două dintre cele 19 facultăţi.