Luni, 2 decembrie 2024, echipa proiectului SciResCareer al Universității din București invită membrii comunității academice a UB la sesiunea de training Open science (Știință deschisă) – politici și practici / Open Science – Policies and Practices.
Evenimentul va avea loc online, pe platforma Zoom, în intervalul orar 16:00-18:00.
Sesiunea de training îi are ca invitați pe dr. Alina Irimia, cercetătoare la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , și pe conf. univ. dr. Mihnea Dobre, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB și cercetător la Secțiunea de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universităţii din București (ICUB Humanities).
Evenimentul va fi moderat de dr. Mariana Chioncel, coordonator Formare în cadrul proiectului SciResCareer al Universității din București.
„Vom explora conceptul de știință deschisă, cu accent pe politicile și practicile care facilitează accesul liber la cunoaștere. Vom aborda principiile fundamentale ale științei deschise, importanța transparenței în cercetare și impactul acestora asupra colaborării și inovării. De asemenea, vom discuta despre politicile actuale de la nivel european și național, alături de provocările și oportunitățile implementării acestor practici în mediul academic și în industrie”, este mesajul transmis de organizatori.
Prezentările vor fi urmate de o sesiune de discuții.
Pentru înscrieri, persoanele interesate sunt rugate să completeze acest formular online. Cercetătorii străini pot afla mai multe informații despre această oportunitate aici.
Despre invitații evenimentului Open Science
Dr. Alina Irimia coordonează activitățile Open Science în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării și Inovării (UEFISCDI), colaborând cu inițiative și organizații internaționale, precum OpenAIRE, RDA, Science Europe, CoNOSC – din al cărui Board Director este începând cu anul 2023. Totodată, este expert open science în cadrul Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare de la SNSPA. În perioada 2019 – 2022 a coordonat procesul dezvoltării cadrului strategic pentru open science în România, concretizat cu Cartea Albă a Tranziție către știința deschisă. Și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din București, pe tema sociologiei științei și importanței împărtășirii rezultatelor științifice pentru societate în general.
Conf. univ. dr. Mihnea Dobre (ICUB-Humanities) lucrează în domeniul istoriei filosofiei și științei, în care a publicat numeroase studii. Mihnea este interesat de noi practici digitale în cercetare (Digital Humanities) și de forme deschise de colaborare, comunicare și diseminare a rezultatelor cercetării (Open Science). În perioada 2021-2023 a coordonat activitatea modulului 5, „Mainstreaming of Open Science” în proiectul RIS4CIVIS. În cadrul alianței CIVIS, coordonează împreună cu colegii de la Aix-Marseille Université (AMU) grupul de Open Science (Știința Deschisă), luând parte la discuțiile despre CoARA și practicile de tip Open Science în Europa.
Activitatea are loc în cadrul proiectului SciResCareer – Centrul Regional de Orientare și Consiliere în cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată.
Mai multe informații despre proiectul SciResCareer
Proiectul SciResCareer este finanțat în cadrul PNRR/C9/ Investiția „i10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a Era Talent Platform” și are o valoare totală de 900.000 de euro.
Conceput drept parte a structurii organizatorice a Universității din București, centrul SciResCareer va deservi întreaga comunitate științifică din universitățile și institutele de cercetare aflate sub coordonarea Academiei Române, institutele naționale de cercetare-dezvoltare aflate în coordonarea MCID și companiile private care desfășoară activități de CDI din regiunea de dezvoltare București-Ilfov.
Astfel, misiunea centrului SciResCareer este de a fi un punct de contact unic pentru studenți, doctoranzi, cercetători tineri și seniori, cadre didactice implicate în activitatea de cercetare, medici, economişti, ingineri, antreprenori și alte categorii socio-profesionale care doresc să exploreze și să își dezvolte o carieră în cercetare.
Mai multe detalii cu privire la proiectul SciResCareer pot fi consultate aici.