În perioada 26-30 august 2024, Universitatea din București, prin Facultatea de Biologie, a fost reprezentată la cea de-a XIV-a ediție a Conferinței Europene de Restaurare Ecologică, organizată de Societatea Europeană de Restaurare Ecologică (Society for Ecological Restoration – European Chapter – SERE), Universitatea din Tartu și Asociația Estoniană pentru Conservarea Comunității Seminaturale (Estonian Seminatural Community Conservation Association).
Evenimentul a avut loc în orașul Tartu, capitala europeană a culturii, în Estonia.
Aproape 700 de participanți, experți internaționali în ecologie
Anul acesta, conferința secțiunii europene a SERE a reunit 673 de specialiști în restaurare ecologică, practicieni și decidenți din 47 de țări, printre care și România, demonstrând astfel angajamentul global față de reconstrucția habitatelor degradate.
Conferențiarii care au susținut comunicări științifice în plen sunt specialiști în restaurare ecologică de renume, printre care Florian Claeys, Scientific policy officer la Direcția Generală Mediu a Comisiei Europene, prof. univ. dr. Annely Holm, cadru didactic la Universitatea Estonă de Științe ale Vieții (Estonian University of Life Sciences), coordonator al proiectului programului LIFE – „LIFE Connecting Meadows”, Viljar Ilves, practician în restaurare ecologică, cu experiență în gestionarea pajiștilor de patrimoniu din regiune, dr. Marko Kohv, cercetător la Universitatea din Tartu și director al Estonian Wetland Society, dr. Jonne Kotta, cercetător la Institutul de Marină Estonian și la Universitatea din Tartu, prof. univ. dr. Jens-Christian Svenning, cadru didactic la Departamentul de Biologie de la Universitatea „Aarhus” din Danemarca, prof. univ. dr. Catrin Westphal, cadru didactic la Universitatea „Georg-August” din Göttingen din Germania.
La reuniunea științifică, UB a fost reprezentată de către conf. univ. dr. Virgil Iordache, cadru didactic la Departamentul de Ecologie Sistemică și Sustenabilitate al Facultății de Biologie a UB și director al Centrului de Cercetare pentru Servicii Ecologice al Universității din București (CESEC), președinte al Boardului secțiunii de restaurare la scară mare a Societății de Restaurare Ecologică. În cadrul evenimentului, profesorul Iordache a prezentat o lucrare științifică și a coordonat două sesiuni.
Tema comunicării prezentate de reprezentantul Universității din București a fost legată de dezvoltarea corelată a evaluării impactului cumulativ de mediu și a unui observator de zone critice pentru a susține programele de restaurare ecologică în bazine hidrografice cu multiple surse de poluare urbană și industrială. Prezentarea poate fi descărcată de aici.
De asemenea, tema uneia dintre sesiunile coordonate de reprezentantul UB la cea de-a XIV-a ediție a Conferinței Europene de Restaurare Ecologică, alături de doi experți din Germania și Norvegia, a fost relația dintre cunoaștere ștințifică și cunoașterea tacită (know-how) în succesul programelor și proiectelor de restaurare ecologică. Raportul in extenso al sesiunii poate fi descărcat de aici.
Sesiunile de restaurare la scară mare („landscape restoration”) au fost urmate de un workshop transversal la care au participat toți coordonatorii și care s-a finalizat prin elaborarea unui material de opinie al participanților implicați. Documentul rezultat va fi publicat într-o revistă de specialitate.
Mai multe informații despre cea de-a XIV-a ediție a Conferinței Europene de Restaurare Ecologică pot fi consultate aici. Înregistrarea video a evenimentului este disponibilă pe platforma Zenodo, aici.
Înscrierile pentru Premiile Senatului UB pot fi făcute până joi, 31 octombrie 2024
Participarea conf. univ. dr. Virgil Iordache la eveniment a fost finanțată de către Universitatea din București din fondurile pentru Premiile Senatului. La finalul anului 2022, Senatul Universității din București a acordat distincția pentru „Proiectul de cercetare cu cea mai mare contribuție științifică cu impact în societate” în domeniul Științelor Vieții și ale Pământului și, totodată, Marele Premiul al categoriei, Proiectului INstrumente de modelare a proceselor de inTERfaţă Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană (INTER-ASPA), coordonat de profesorul Iordache, în calitate de director adjunct. Totodată, în anul 2020, acesta a câștigat, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru „Cea mai prestigioasă publicație” în domeniul Științele Vieții și Pământului.
De curând, Universitatea din București a dat startul înscrierilor pentru cea de-a VIII-a ediție a Premiilor Senatului UB. Premiile se vor acorda celor mai merituoși membri ai comunității academice pentru contribuțiile lor excepționale în anul universitar precedent la îndeplinirea misiunii Universității din București.
Înscrierile pentru Premiile Senatului UB pentru anul universitar 2023-2024 pot fi făcute în perioada 1 – 31 octombrie 2024, prin completarea formularului Google Forms. Formularele de înscriere aferente fiecărei categorii în parte sunt disponibile aici.