Joi, 24 februarie 2022, începând cu ora 18.00, Interdisciplinary School of Doctoral Studies vă invită la conferința „Măsurarea educațională și poziția României în studiile educaționale comparative”, susținută de prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, cadru didactic al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
Persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să completeze formularul de înscriere aici, până cel târziu la ora 16.30, în ziua conferinței. Evenimentul va fi organizat exclusiv online în limba engleză.
Prezentarea va aborda problematica măsurării competențelor școlarilor în studiile comparative internaționale, cum ar fi PISA, TIMSS, PIRLS.
În cadrul reuniunii, se va discuta despre modalitatea în care sunt realizate și adaptate aceste teste din punct de vedere cultural și felul în care este asigurată echivalența între culturi, limbi și țări diferite. Vor fi puse în discuție inclusiv limitele acestei echivalențe și surse de eroare care provin din lipsa directă de comparabilitate la nivel de eșantion, metodă și item.
În abordarea temei anunțate, vor fi analizate și modalitățile în care chestionarele de context aferente acestor studii pot fi utilizate ca sursă primară de rezultate critice pentru sistemul educațional – o sursă de rezultate mai acționabilă decât rezultatele directe legate de nivelul de performanță al elevilor. Se va exemplifica cu date din TIMSS2019, studiu realizat pentru România de Universitatea din București, prin Laboratorul de Testare Educațională.
Pe lângă activitatea didactică în cadrul UB, Dragoș Iliescu este și profesor extraordinar în cadrul Universității din Stellenbosch (Africa de Sud).
Pe lângă cariera sa academică, invitatul a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 20 de ani. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman, precum și testarea și evaluarea psihologică și educațională (cu o componentă interculturală puternică).
Totodată, în luna august a anului 2020, profesorul Iliescu a fost ales președinte al Diviziei 2 a Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată (International Association for Applied Psycholoy, IAAP), cea mai mare asociație internațională de psihologie care are membri individuali și oferă informare și ghidaj științific și profesional pentru sute de mii de psihologi din 80 de țări.
La nivel național, Dragoș Iliescu se numără printre puținii specialiști din țară certificați în psihometrie (evaluare psihologică și educațională) și psihologia organizațională și a muncii. Este, de asemenea, unul dintre fondatorii Asociației Române de Psihologie Industrială și Organizațională (APIO), membră a Asociației Europene de Psihologie Organizațională și a Muncii (EAWOP).
În perioada 2002-2013, specialistul a fost membru, respectiv președinte al APIO. Cu o largă recunoaștere în comunitatea internațională de specialitate, prof. univ. dr. Dragoș Iliescu este autor și co-autor a peste 80 de lucrări publicate în jurnale și cărți de specialitate și membru al unor asociații profesionale internaționale, printre care menționăm: SIOP – Society for Industrial-Organizational Psychology, EAWOP – European Association for Work and Organizational Psychology, ISSS – International Society for the Scientific Study of Subjectivity.
Profesorul Iliescu a câștigat, în cadrul celei de-a doua ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru cea mai prestigioasă publicație a anului 2018 la categoria Științe Sociale. Interviul acordat de laureat cu această ocazie poate fi consultat aici.
Profilul academic al prof. univ. dr. Dragoș Iliescu poate fi consultat aici.
- Despre seria de conferințe ISDS-UB
Acest eveniment, marchează reluarea seriei de conferințe ISDS, lansate în 2019 cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice cât și publicului larg.
- Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu de cercetare interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri) în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
- Natural Resources & Social-Ecological Systems – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Informații suplimentare cu privire la activitatea ISDS sunt disponibile pe site-ul Școlii Doctorale.